Schuin
Sluit deze modal

Stuur deze pagina door naar een vriend(in)

Dank je wel! Je mail is succesvol verstuurd. Oopps, foutje. Mail ons even, duiken wij er gelijk in.

Beter presteren? Doe een dutje

Geschreven op 25 maart 2011 • 0 reacties

Als je je onzeker voelt in een groep mensen, zit je wellicht een beetje ‘weggedoken’. Je lichaamstaal laat zien hoe je je voelt. Maarrrr… een mooi staaltje psychologisch onderzoek heeft ons laten inzien dat het ook andersom werkt: je lichaamshouding heeft invloed op je gedachten en gevoelens. Dat lazen we in het artikel ’10 Simple Postures That Boost Performance’.

Je lichaamshouding kan je helpen om anderen ergens van te overtuigen of medeleven te vergroten. Het kan je prestaties zelfs een boost geven. Daarom een mooi lijstje.

1. Een open houding maakt je krachtig

Volgens professor Carney (en anderen) voel je je krachtiger als je een krachtige houding aanneemt. Sterker nog; er vloeit dan meer testosteron door je lijf. Dus: domineer lekker de ruimte om je heen en neem een open houding aan.

2. Spieren aanspannen voor wilskracht

Pijn weerstaan, junkfood laten staan of medicijnen innemen. Het gaat allemaal beter als je je spieren aanspant. Dus, als je je wilskracht wilt vergroten: aanspannen die spieren. Thanks Hung en Labroo.

3. Kruis je armen voor volharding

Loop je vast op een probleem? Kruis je armen. Hierdoor zal je meer volhardend te werk gaan. Friedman en Elliot ontdekten dat mensen hierdoor twee keer zo lang aan een anagram werkten.

4. Lekker liggen voor meer inzicht

Toen Lipnicki en Byrne hun anagram oplossers lieten liggen, losten ze het anagram sneller op. Even gaan liggen kan je dus maar zo helpen om tot creatieve oplossingen te komen.

5. Een dutje doen voor betere prestaties

Als je toch al ligt, waarom dan niet meteen even een dutje doen? Maar niet te lang, daar word je slaperig van. Volgens Brooks & Lack is een tien-minuten-dut het beste voor je prestaties.

6. Maak gebaren om mensen te overtuigen

Je kent ze vast, die mensen die drukdoende met hun handen ‘praten’. Nou, het kan nog wel eens slim zijn om dat te doen. Maricchiolo en anderen ontdekten dat je boodschap dankzij deze gebaren overtuigender kan overkomen. Het meest effectief zijn de gebaren die ondersteunend zijn aan wat je zegt. Bijvoorbeeld als je verwijst naar het verleden, dat je dan met je hand naar achteren wuift.

7. Beter nadenken door gebaren

Waar gebaren al niet goed voor kunnen zijn. Het helpt je niet alleen anderen te overtuigen, het helpt je ook om beter na te denken. Cook en anderen ontdekten dat kinderen die gebaarden tijdens het leren, meer onthielden van wat ze leerden.

8.  Lach als je gelukkig wilt zijn

Een glimlach faken is nog niet zo’n gek idee. Want of het gerechtvaardigd is of niet; een glimlach dwingt ons de wereld door een roze bril te zien. Strack en anderen liet mensen een pen in hun mond houden (dit stimuleert de spieren die voor een glimlach zorgen). En wat bleek? Ze vonden de cartoons die ze te zien kregen grappiger dan de anderen die geen glimlach hadden opgezet.

9. Kopieer gedrag voor empathie

Als je iemands medeleven wilt krijgen, probeer dan eens zijn mimiek te kopiëren. Mensen die zich goed in een ander kunnen inleven doen het automatisch: ze kopiëren het accent, de houding of uitdrukkingen van een ander.

10. Imiteer om iets te begrijpen

Adank liet in een experiment zien dat mensen het makkelijker vonden om een onbekend accent te ontcijferen als ze deze zelf na probeerden te doen. Kopiëren werkt dus niet alleen goed op je gevoel, maar het helpt je ook dingen beter te begrijpen.

Bron: Psy blog

0 Reacties

Jouw Reactie