Schuin
Sluit deze modal

Stuur deze pagina door naar een vriend(in)

Dank je wel! Je mail is succesvol verstuurd. Oopps, foutje. Mail ons even, duiken wij er gelijk in.

De kracht van ‘feedback loops’ bij gedragsverandering

Geschreven op 28 juli 2011 • 0 reacties

De manier waarop een feedback loop werkt is eigenlijk simpel: voorzie mensen van informatie over hun gedrag op het moment dat ze dat gedrag vertonen, geef ze de mogelijkheid om dit gedrag te veranderen en motiveer ze om beter gedrag te laten zien. In het artikel ‘Harnessing the power of feedback loops’ lezen we hoe krachtig het kan werken als je mensen op deze manier feedback geeft, in diverse uiteenlopende situaties.

digitale snelheidsmeter

Snelheidsovertreders frustreren bewoners

In 2003 liepen buurtbewoners van Garden Grove in Californie continu tegen dezelfde ergernis aan, namelijk dat er te hard werd gereden in de wijk. De politie had al een boel geprobeerd om de mensen zachter te laten rijden, maar tevergeefs. Totdat ze de bestaande snelheidsborden inruilden voor nieuwe zogenoemde dynamische snelheidsmeters die de automobilisten laten zien hoe hard ze rijden. Je kent ze wel, zo’n digitaal bord dat je snelheid meet en waarop staat: “Dit is uw snelheid.” Een ding is zeker: het bord vertelt je als rijder niets wat je al niet weet. Je kunt immers zelf op je snelheidsmeter in de auto zien hoe hard je rijdt. En aan het einde van de weg stond niet eens een politieman om de hard-rijders te beboeten. Terwijl er binnen de rechtelijke macht toch een soort van dogma bestaat dat snelheidsovertreders alleen te helpen zijn als er een duidelijke negatieve consequentie zoals een flinke boete aan het hard rijden gekoppeld wordt. Eigenlijk werd er dus een experiment gestart waarbij automobilisten overbodige informatie kregen waar geen gevolgen aan gekoppeld werden in de hoop dat ze zouden gaan doen wat maar weinigen van hen zullen willen doen, namelijk langzamer gaan rijden.

Fascinerende resultaten

De resultaten waren echter fascinerend. In de omgeving van de scholen waar de snelheidsdisplays waren geplaatst, werd er 14% minder hard gereden. En niet alleen dat, bij 3 scholen in de buurt dook de gemiddelde snelheid zelfs onder het maximum. Naar aanleiding van deze uitkomsten, plaatsten de gemeente nog 10 van deze snelheidsborden. Verkeersingenieur Dan Candelaria vertelt in het artikel: “Eerlijk gezegd is het erg moeilijk om mensen langzamer te laten rijden. Maar de displays moedigen mensen aan om het juiste te doen.

Gas minderen

In de jaren na het experiment in Garden Grove bleven de snelheidsdisplays hun waarde bewijzen. Daar waar de displays werden geplaatst gingen automobilisten gemiddeld 10 procent langzamer rijden en dat bleven ze een aantal kilometers lang doen na het bord te hebben gezien. Verkeers- en veiligheidsexperts beschouwen de borden als effectiever dan politieagenten met een radarpistool. Ondanks de overbodige informatie en het ontbreken van negatieve consequenties doen de snelheidsdisplays wat niemand had verwacht: ze zorgen ervoor dat automobilisten gas minderen.

Actie, informatie, reactie

De resultaten van de digitale snelheidsmeters laten zien wat een feedback loop inhoudt. De basis voorwaarde is simpel. Je moet mensen real-time voorzien van informatie over de actie die ze op dat moment uitvoeren. Vervolgens geef je ze de kans om deze acties te veranderen en duw je ze als het waren in de richting van het gewenste gedrag. Actie, informatie, reactie. Het is hetzelfde principe als bij de werking van een huisthermostaat, die ervoor zorgt dat de boel wordt opgestookt om een specifieke temperatuur te kunnen handhaven of de Toyota Prius die het verbruik weergeeft in haar auto, zodat mensen geneigd zijn om de laatste druppel uit hun tank te halen.

De vier fases van een feedback loop

Een feedback loop bestaat uit vier fases. Het begint met informatie; het gedrag moet worden gemeten, vast worden gelegd en opgeslagen. Dit is de fase van bewijsvoering. Ten tweede moet de informatie worden gecommuniceerd aan de persoon waar het om gaat. Niet in een data-achtige manier, maar in een context die voor hem of haar aanspreekt. Dit is de fase van relevantie. Maar zelfs dwingende informatie is nutteloos als we niet weten wat we er mee moeten doen. De derde fase gaat daarom om de gevolgen. De informatie moet je laten inzien wat er gaat gebeuren. De vierde fase is tot slot de fase van actie. Er moet een duidelijk moment zijn waarop de persoon een keuze kan maken om zijn gedrag te veranderen en in actie te komen. Als je die handeling meet, kan de feedback loop weer van voren af aan aan beginnen.

Hoe een feedback loop werkt

Een aangepast verkeersbord kan een enorm effect hebben op het gedrag van automobilisten. Dit is wat er gebeurt:

Hoe een feedback loop werkt

Bovenstaande afbeelding is uiteraard niet van ons, net zo min als de inhoud van dit artikel. We lezen het allemaal in ‘Harnessing the power of feedback loops‘. Wij hebben alleen de interessante stukken (vinden wij dan) eruit gehaald en vrij in het Nederlands vertaald. De standpunten die hier staan zijn dus ook niet onze standpunten, maar inspireren ons wel. Zo, dan kunnen daar geen misverstanden over ontstaan.

The true power of feedback loops is not to control people but to give them control.

Onze favoriete quote uit het originele artikel

Veelbelovend middel voor gedragsverandering

Feedback loops kunnen bedrijven helpen de medewerkers te motiveren, door ze zelf hun productiviteit te laten monitoren. Ze kunnen leiden tot minder consumptie van kostbare grondstoffen en ze maken het mogelijk om mensen beter gedefinieerde en meer ambitieuze doelen te stellen en slechte gedragingen af te leren door ze te vervangen door positieve gedragingen. En ze kunnen groepen mensen helpen om beter samen te werken en grotere uitdagingen aan te gaan. In feite is de feedback loop een hele oude methode waar nieuw leven in is geblazen door de nieuwste technologie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de huidige sensortechnologie. Sensoren worden steeds goedkoper en kleiner en kunnen van alles meten, zoals beweging (accelerometer), locatie (gps) en energieverbruik. Hierdoor hoeven we niet meer actief te gaan meten (iets wat we als mensen niet graag doen en vaak dus ook niet doen), maar kan het automatisch. In dat geval is het misschien wel de meest veelbelovende tool voor gedragsverandering in de aankomende jaren.

Ken jij een voorbeeld van een feedback loop waarbij technologie een rol speelt? Laat het ons weten en plaats een reactie!

0 Reacties

Jouw Reactie