Schuin
Sluit deze modal

Stuur deze pagina door naar een vriend(in)

Dank je wel! Je mail is succesvol verstuurd. Oopps, foutje. Mail ons even, duiken wij er gelijk in.

Denk groot, begin klein: ga kathedralen bouwen!

Geschreven op 18 april 2012 • 3 reacties

Als wij tegenwoordig het idee hebben voor een mooi project, duurt het nooit lang duurt voordat iemand zich afvraagt wanneer het af is, hoe het eruit ziet als het af is en hoe je tot een sluitende begroting komt. Als wij vooraf op een van deze vragen geen antwoord kunnen geven, dan beginnen we er vaak niet aan. Zonde!

Daan Quakernaat kwam goed binnen met zijn verhaal op het tienjarige verjaardagsfeest van Concept7, inmiddels al weer een aantal jaartjes geleden. “Compleet waanzinnige bouwwerken maakten ze in de Middeleeuwen”, poneerde hij. En dat terwijl de kathedralenbouwers veel minder controle over hun wereld hadden dan wij. Of juist omdat ze minder controle hadden…?

Alles waaraan je begint zonder vooraf te weten of het gaat lukken is een kathedraal. En die moeten we weer gaan bouwen! Je kan het eigenlijk niet niet met Daan Quakernaat eens zijn…

De zwarte en de witte wereld

Daan deelt de wereld in in een zwarte en een witte wereld. De zwarte wereld gaat over cijfers, regels, structuren en checklisten. Hij is meetbaar en controleerbaar. De witte wereld gaat over dingen als creativiteit, passie en innovatie; de softe dingen.

We neigen met z’n allen veel naar de controleerbare kant. Is dat verkeerd? Nee, niet persé. Maar teveel van het een is vaak niet goed voor het andere. Het succes van je project zit in de combinatie van de twee werelden, in de dynamiek tussen zwart èn wit.

Volgens mij kunnen we enorme vooruitgang boeken als we de volle potentie van onze moderne technieken combineren met de durf en de moed waarmee de kathedralenbouwers problemen te lijf gingen.

Daan Quakernaat

Wat ons betreft slaat Daan Quakernaat de spijker op zijn kop: de zwarte wereld geeft ons de tools om dingen voor elkaar te krijgen, de witte wereld vertelt ons om ons onderbuik gevoel te volgen en te gáán. De juiste combinatie zorgt ervoor dat je tot unieke oplossingen komt.

Denk groot, begin klein

Makkelijker gezegd dan gedaan, zo’n kathedraal bouwen. Waar moet je in vredesnaam beginnen? Het enige wat wij daarover kunnen zeggen is: begin, doe dingen! Denk groot, begin klein. Als je maar begint. Ideeën zijn gaaf, maar de uitvoering is alles.

Als je de wereld ziet als een plek waar je continu dingen beter kunt maken, krijg je de kriebels vanzelf te pakken. En misschien moet je daarvoor wel eens de bestaande spelregels doorbreken. Niet omdat het kan, maar omdat het je verder brengt!

Zin om een kathedraal te gaan bouwen?

Dit artikel over design thinking sluit qua filosofie naadloos aan bij het verhaal van Daan Quakernaat en geeft je een structuur om op een andere manier tegen problemen aan te kijken.

3 Reacties

Daan Quakernaat
Woensdag 18 april 2012, 15:55u
Denk groot, begin klein: ga kathedralen bouwen « deelmee 2.0
Woensdag 20 juni 2012, 22:57u

[...] Als wij tegenwoordig het idee hebben voor een mooi project, duurt het nooit lang duurt voordat ieman... [...]

Het werkelijke leven als uitgangspunt voor innovatie | changinghealthcare.nl
Donderdag 1 november 2012, 09:22u

[...] In mijn zoektocht vond ik het  filmpje “Denk groot, begin klein, ga kathedralen bouwen”. [...]

Jouw Reactie