Schuin
Sluit deze modal

Stuur deze pagina door naar een vriend(in)

Dank je wel! Je mail is succesvol verstuurd. Oopps, foutje. Mail ons even, duiken wij er gelijk in.

Geld maakt niet gelukkig, probeer het eens met tijd

Geschreven op 13 mei 2011 • 2 reacties

De Stanford Graduate School of Business doet al jarenlang onderzoek naar wat mensen gelukkig(er) maakt. Zij geloven dat als je de juiste dingen doet in je leven, geluk vanzelf zal volgen. Geluk is daarmee een gevolg van je eigen keuzes. Wij kunnen ons daar wel in vinden.

Maar wat kunnen we doen om ons gelukkiger te voelen? Volgens Jennifer Aaker, Melanie Rudd en Cassie Mogilner is het antwoord: ‘spend your time wisely’. Tijd is het meest waardevolle dat je bezit. We kunnen er dus maar beter goed mee omgaan. Dat lezen we in het artikel ‘If Money Doesn’t Make You Happy, Consider Time’ van Alice la Plante.

Factor tijd in combinatie met geluk

Veel onderzoek naar de relatie tussen tijd en geluk is er nog niet gedaan. Wel is er veel onderzocht over de invloed van geld op geluk. Slechts weinig onderzoek toont aan dat geld tot een gelukkiger gevoel leidt. Misschien spenderen we het gewoon niet goed?

Vijf tips om je tijd het beste te spenderen

Wat weten we al wel over tijd? Volgens Mogilner zijn mensen met kwalitatieve sociale contacten gelukkiger dan mensen die deze niet hebben. Hoe meer tijd je besteedt aan je vriend, vriendin, familie en dierbaren, hoe gelukkiger je bent. Door tijd te spenderen aan dingen die je leuk vindt, creëer je waardevolle herinneringen.

Spendeer tijd met de juiste mensen

We worden het meest gelukkig als we tijd doorbrengen met mensen van wie we houden of die we aardig vinden. Een ‘best friend’ op je werk en een baas die je graag mag dragen daar ook aan bij. Als je teveel tijd investeert in mensen waar je niks aan vindt, daalt je geluksniveau. Je kunt het dus maar beter naar je zin hebben op je werk.

Spendeer tijd aan de juiste activiteiten

Van sommige activiteiten krijg je energie en van andere voel je de energie uit je lichaam vloeien. Klinkt logisch, maar we zouden eigenlijk zoveel mogelijk de activiteiten uit de eerste categorie moeten doen. Natuurlijk moeten de rekeningen worden betaald en de wc schoongemaakt, maar er is ongetwijfeld ruimte om meer de dingen te doen die je leuk vindt, in plaats van vooral de dingen te doen die je niet leuk vindt en dit lijdzaam ondergaan. Do what you love.

Ervaar dingen terwijl je er geen tijd aan besteedt

Het gedeelte van onze hersenen dat ons blijdschap laat voelen kan al geactiveerd worden door te denken aan dingen die we leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan een avondje uit, het drinken van je favoriete drankje of een goede fietstocht. Het is zelfs zo dat mensen soms meer plezier beleven aan een activiteit door er over na te denken dan wanneer ze het daadwerkelijk doen. Bijvoorbeeld alle fun die je voorafgaand aan je vakantie hebt kan leuker zijn dan de vakantie zelf. Blijf dus vooral lekker dagdromen, het maakt je gelukkig.

Maak je tijd meer waardevol, waardoor het lijkt alsof je er meer van hebt

Om je gelukkiger te voelen kan het verstandig zijn om je te focussen op het hier en nu. Het blijkt dat je daarmee je waarneming van het verloop van de tijd vertraagt. Diep inademen blijkt hetzelfde effect te hebben. Je krijgt hierdoor het gevoel dat tijd langer duurt en je er dus meer van hebt.

Weest bewust dat je geluksgevoel verandert naar mate je ouder wordt

Jonge mensen zijn meer geneigd om geluk te ervaren als opwindend, terwijl oudere mensen zich eerder gelukkig voelen als ze gemoedsrust hebben. Het kan dus zijn dat je niet het gewenste effect creëert als je beslissingen voor de toekomst baseert op je huidige perceptie van geluk.

Moraal van het verhaal

De beste weg naar geluk is tijd spenderen aan de mensen van wie je houdt en aan de dingen die je het liefste doet. Daar draait het uiteindelijk allemaal om toch?

thanks!

2 Reacties

Jan-Willem Bobbink
Dinsdag 4 oktober 2011, 00:27u

Gave post! En het is echt waar, waarom tijd investeren in geld, als het ook anders om kan!

Geld maakt niet gelukkig, probeer het eens met tijd | gelukstocht
Woensdag 27 februari 2013, 12:57u

[...] deze site staat dat geld niet het meest waardevolle is dat je bezit, maar tijd!  Vijf tips om je tijd het [...]

Jouw Reactie